ДАН ЕВРОПЕ ОБЕЛЕЖИЋЕ СЕ ЕВРОПСКИМ ФИЛМОМ
9.05.2011

Поводом 9. маја–Дана Европе, Француски институт Ниш, Нишки културни центар и Медиа центар Ниш, уз подршку градских општина Палилула, Пантелеј и Медијана, организују други по реду филмски фестивал „Дани европског филма".Девет земаља Европске уније(Француска, Шпанија, Холандија, Словачка, Мађарска, Бугарска, Белгија, Италија, Данска) представиће Нишлијама, од 9. до 12. маја, у малој сали Нишког културног центра по једно остварење из своје филмске продукције.

На конференцији за медије у МЕДИА ЦЕНТРУ НИШ, о програму ове манифестације говорили су: Азилиз Тупен, директорка Француског института у Нишу, проф. др Игор Новаковић, председник ГО Палилула, Дејан Дабић, уредник програма Нишког културног центра, Драгана Михајловић, шефица кабинета ГО Пантелеј, Гордана Ливада, чланица Већа ГО Медијана и Младен Велојић, директор Медиа центра Ниш. Као пратећа манифестација фестивала објављен је и наградни конкурс за најбољу фотографију са темом „Ниш на европском путу“.

Осам филмова који ће бити приказани на фестивалу снимљено је у последње две године, а многе од њих српска публика видеће премијерно. „Дане европског филма“ отвориће француско остварење „Добродошли“, које је на Канском фестивалу добило специјалну награду. Велику подршку у организацији фестивала организатори дугују Француском институту у Нишу, који је један од главних промотера европских вредности и културе у југоисточном делу Србије.  Партнери овогодишњег фестивала су Медијски истраживачки центар и организација Проактив.

Пројекције ће се одржавати од 17,19 и 21.сат а улаз је слободан. Организатори су захвалили на помоћи свим партнерима и сарадницима, а посебно Националном филмском центру у Софији који је за ову прилику обезбедио пројекцију бугарског филма „Лов на ситне звери“.

Програм можете преузети и са нашег сајта